GR / EN
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ   |  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ   |  ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ   |   ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ



EFT -TAPPING

Το EFT (Emotional Freedom Technique) είναι μια πραγματικά επαναστατική σύγχρονη τεχνική συναισθηματικής ή/και σωματικής αποφόρτισης που στηρίζεται στη βασική αρχή: η αιτία πίσω από κάθε αρνητικό συναίσθημα είναι μια έλλειψη ισορροπίας στο ενεργειακό σύστημα του σώματος.

Πέρα από το φυσικό μας σώμα που παίρνει ενέργεια μέσω της τροφής, εμείς οι άνθρωποι διαθέτουμε και ένα περίπλοκο ενεργειακό σύστημα το οποίο παίρνει ενέργεια από την ηλεκτρική διέγερση που συντελείται σε όλο το σώμα και στον εγκέφαλο. Αυτό το ενεργειακό σύστημα είναι το κλειδί για όλες τις διαταραχές που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Όταν η συναισθηματική μας ζωή δεν είναι ισορροπημένη θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται επειγόντως χρονισμό στον κινητήρα. Αυτή η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που ρέει στο σώμα και ρυθμίζει την υγεία μας, τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ραγδαία και στη Δύση όπου η κλασική ιατρική ήταν εστιασμένη στη φυσική και χημική πλευρά του σώματος.

Το EFT ξεκίνησε στην Αμερική και εξελίχθηκε σε πολλές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για ένα απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο αυτοβελτίωσης, όπως καταθέτουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η τεχνική του EFT θα μπορούσε να περιγραφεί ως «ψυχολογικός βελονισμός», καθώς χρησιμοποιεί τους ίδιους ενεργειακούς μεσημβρινούς που χρησιμοποιεί ο παραδοσιακός βελονισμός για την ίαση των φυσικών και συναισθηματικών νόσων, αλλά χωρίς την παρεμβολή βελόνων. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται απλά παλμικά χτυπήματα με τις άκρες των δαχτύλων (tapping), ώστε να δοθεί κινητική ενέργεια σε συγκεκριμένους μεσημβρινούς του σώματος. Την ίδια στιγμή, το άτομο που κάνει τη συνεδρία συντονίζεται με το συγκεκριμένο πρόβλημα που θέλει να επιλύσει (σωματικό ή ψυχολογικό) και το εκφράζει με μια κωδικοποιημένη δήλωση (περίπου σαν νευρογλωσσικός προγραμματισμός).


Αυτός ο συνδυασμός από παλμικά χτυπήματα στους ενεργειακούς μεσημβρινούς και την προσφώνηση των δηλώσεων, λειτουργεί παράλληλα σε σωματικό /νοητικό / ψυχικό επίπεδο σαν «κουρδιστήρι», αποκαθιστώντας την ενεργειακή ανισορροπία και το συναισθηματικό μπλοκάρισμα και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της υγείας.

Το EFT είναι ευέλικτο και ευπροσάρμοστο και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα, ακόμα και σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες, και σε πληθώρα θεμάτων όπως: τραυματισμοί, χρόνιοι πόνοι, τραυματικές εμπειρίες, φοβίες, άγχος, έξεις και καταχρήσεις, παχυσαρκία, κ.ά.

Ιστορικό Μεθόδου
Το EFT (Emotional Freedom Technique) είναι μια εξέλιξη του TFT (Thought Field Therapy) μια τεχνική που εισήγαγε ο Αμερικανός ψυχολόγος Ρότζερ Κάλαχαν. Το 1980, ο Ρότζερ Καλαχαν, είχε μια ασθενή, τη Μαίρη, η οποία έπασχε από σοβαρή φοβία για το νερό. Είχε συχνούς πονοκεφάλους και τρομερούς εφιάλτες, τα οποία σχετίζονταν με τη φοβία της αυτή. Για χρόνια πήγαινε από γιατρό σε γιατρό χωρίς να δει πραγματική βελτίωση. Ο Κάλαχαν δούλευε μαζί της για ενάμιση χρόνο, χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους της ψυχολογίας, αλλά παρατήρησε ελάχιστη αλλαγή.

Σε μια από τις συνεδρίες, η Μαίρη παραπονέθηκε ότι όποτε δούλευαν πάνω σε αυτό το θέμα, αισθανόταν ναυτία. Ο Κάλαχαν, λόγω περιέργειας, μελετούσε βελονισμό και κινησιολογία. Ζήτησε από τη Μαίρη άδεια να κτυπήσει ελαφρά κάτω από το μάτι της. Προς μεγάλη του έκπληξη, του δήλωσε ότι η φοβία της είχε περάσει και έσπευσε στην πισίνα του, όπου άρχισε να βρέχει το πρόσωπό της με νερό. Η φοβία είχε εξαφανιστεί και δεν επανεμφανίστηκε ποτέ.

Πώς συνέβη αυτό; Φαίνεται πως όταν η Μαίρη ένιωθε τη φοβία, υπήρχε αναταραχή της ενέργειας στο μεσημβρινό του στομάχου. Αυτή η ενεργειακή ανισορροπία ήταν που της προκαλούσε συναισθηματική ένταση. Με τα παλμικά χτυπήματα κάτω από το μάτι, ο Κάλαχαν έστειλε δονήσεις μέσω του μεσημβρινού του στομάχου και διόρθωσε τη διαταραχή. Όταν η ενέργεια του μεσημβρινού εξισορρόπησε, η συναισθηματική ένταση, η φοβία, πέρασε. Αυτή ήταν η βάση για τη δήλωση της ανακάλυψής του: «τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούνται από διαταράξεις στο ενεργειακό σύστημα του ανθρώπου».

Ο Κάλαχαν συνέχισε να εξελίσσει το TFT και να δημιουργεί μια σειρά διαφορετικών αλγορίθμων για συγκεκριμένα θέματα.

Ένας τους εκπαιδευόμενούς του, ο Γκάρι Κρεγκ μελέτησε για χρόνια και πειραματίστηκε με το TFT. Απλοποίησε τη διαδικασία σε μια γενική αλληλουχία ελαφρών κτυπημάτων τα οποία κάλυπταν όλους τους μεσημβρινούς σε μία σύντομη ακολουθία. Έτσι δημιούργησε το EFT (Emotional Freedom Technique).

Σήμερα η μέθοδος έχει συστηματοποιηθεί, εξελιχθεί και εξειδικευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς και πιστοποιημένους συμβούλους αυτοβελτίωσης, ενώ έχει αποκτήσει εκατοντάδες ένθερμους υποστηρικτές λόγω των θεαματικών της αποτελεσμάτων.

EFT –Tapping και Γονιμότητα
Το EFT – Tapping είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική, ειδική στο να στοχοποιεί και να εξαφανίζει ψυχοσωματικά μπ λοκαρίσματα όπως αυτά που εμποδίζουν τη γονιμότητα. Σύμφωνα με άρθρο σχετικά με την υπογονιμότητα και το EFT στο emaxhealth.com, το EFT, θεωρώντας ως πραγματική αιτία του άγχους τη διαταραχή στη ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς του σώματος (Chi ή Qi), συμβάλλει στην εξισορρόπησή τους προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμότητα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία απόκτησης ενός παιδιού, είναι μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία. Τα πιο κοινά συναισθήματα είναι η ανησυχία, η θλίψη, η ζήλεια, το άγχος, ο φόβος, ο πανικός και οι ενοχές. Και ενώ είναι γνωστό ότι το στρες αναχαιτίζει τις προσπάθειες για την απόκτηση παιδιού, είναι πάρα πολύ δύσκολο απλά να εξαφανίσεις αυτά τα συναισθήματα, ιδιαίτερα όταν ένα τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει αρνητικό, ή όταν έρχεται η περίοδος. Επιπλέον, τα παλαιά τραύματα, οι μνήμες, οι πεποιθήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και το ρόλο του γονιού, αυτά μπορούν να επηρεάσουν υποσυνείδητα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την απόκτηση ενός παιδιού. Έτσι, μπορεί μια γυναίκα να θέλει να αποκτήσει παιδί αλλά να υπάρχουν μέσα της κρυμμένα εμπόδια που την μπλοκάρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το EFT βοηθάει εντυπωσιακά στο να αναδυθούν και να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια με ήπιο και ασφαλή τρόπο.

Το EFT είναι εξαιρετικό εργαλείο γιατί αντιμετωπίζει ad hoc οποιοδήποτε πρόβλημα εμπλέκεται στη διαδικασία, με εξαιρετικά ήπιο τρόπο, χωρίς παρενέργειες και με ποσοστά επιτυχίας εξαιρετικά υψηλά, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα μαρτυρίες.